Poznejte krásu afrických látek zevnitř

 

Africké látky, to nejsou jenom látky, ale skrývají v sobě jakýsi příběh a mají v sobě opravdu velký kus ducha. A právě proto je tak milujeme a obdivujeme, i pro jejich barevnost a originalitu. 

Pro Afričany, kteří žijí tradičním způsobem, je typickým „oděvem“ nahota. V tropickém a subtropickém podnebí je pro ně nejpraktičtější. Oděv se zde často omezuje na bederní roušku nebo penisová pouzdra. Až s příchodem islamistů a křesťanů se Afričané postupně začali zahalovat. Materiál i střih však zůstával stejný. Panovníci a hodnostáři se odívali do plášťů a jejich hlavy zdobily nejrůznější pokrývky, zatímco ostatní obyvatelstvo bylo až na zmiňované roušky nahé. Afričané jsou úzce spjatí s přírodou, z čehož vychází i jejich oděv, který je zhotovený především z přírodních materiálů jako je kůže, různé druhy rostlinných vláken, atd. Podle způsobu dekorování lze poměrně snadno určit vesnici, nebo dokonce i rodinu, která látku vyrobila. Znalost řemesla se učí v rodině již od útlého věku a dědí se z generace na generaci. Barevná kombinace má převážně i jiný význam, než ten, aby lahodil oku. Žlutá a zlatá barva je u většiny afrických etnik určena pro panovníky a jejich rodiny, červená značí barvu krve a bílá je barvou smrti. V jednotlivých regionech se však význam může i lišit. Jednou z hlavních funkcí oděvu je vyjádření příslušnosti ke konkrétní společenské skupině. Například u nigerijských Ibů se oblékají pouze ženy, které jsou provdané, naopak u konžských Bwaků si zakrývají hruď pouze prostitutky. Perla na zástěrce hererských dívek z jihu Afriky zase značí jejich zasnoubení. V západní Africe je hlavním znakem oděvu vesničanek šátek omotaný okolo hlavy a různá délka sukně, vytvořená jen z jednoho pruhu látky a omotaná kolem boků. Muži zde nosí bederní zástěrky, nebo penisová pouzdra. Ve městě se na rozdíl od venkova muži i ženy oblékají podle módních trendů, jak evropských tak i amerických. Pro zdejší obyvatele je neméně důležité i to, co nosí na hlavě. Tradiční africké účesy se dají rozdělit do několika kategorií. Jednou z nich je období mezi dětstvím a pubertou, rozdíly v účesech jsou samozřejmě také mezi dívkami a chlapci. Některé profese a kasty mají také své specifické úpravy vlasů. Tradičním způsobem mnoha etnik je fixace účesu zvířecím trusem, nebo jílovitou hlínou. Mladé městské dívky, které jsou ovlivněny módními časopisy si vlasy nechávají po každém omytí rovnat, což kvalitě jejich vlasů příliš neprospívá.

Co znamenají africké symboly?

Dnes se  používají tkaniny s různými vzory pro speciální příležitosti, ale v dnešní době už  jen velmi málo lidí ví, jak tyto vzory číst a jaký mají význam. V jejich řádcích jsou zašifrovány barvy, slova, přísloví a dokonce i celé básně. Za starých časů si takové tkaniny mohly dovolit pouze korunovaní lidé. V průběhu doby se však africké vzory rozšířily po celé západní Africe. V současnosti si téměř každý může dovolit koupit tkaniny se speciálními symboly a po celé Africe jsou velmi populární.

Konkrétní symboly 

Dlaň - znamená bohatství, flexibilitu, vitalitu a soběstačnost

Srdce - je  to symbol trpělivosti. Africké národy věří, že pouze osoba, která má srdce, může být ostatními tolerována.

Krokodýl - tento znak označuje schopnost přizpůsobit se. To je způsobeno skutečností, že krokodýl žije ve vodě, ale současně dýchá vzduch, tzn. přizpůsobuje se různým vnějším podmínkám.

Měsíc a hvězda - charakterizuje lásku, harmonii a věrnost ve vztahu mezi mužem a ženou.

Stolice - symbol stoličky je klíčovým prvkem této látky a její název jednoduše naznačuje, že chcete-li o mně mluvit, nemluvte o mně za mými zády, raději si vezměte stoličku, posaďte se a řekněte mi to do očí

Želvovina - záda / skořápka želvy. Tento tisk opravdu připomíná zadní část pláště želvy svým drsným a oválným tvarem, který vychází z krytu pozemského plaza. Je to tak, že každý, kdo ji nosí, je jako hřbet želvoviny? Odolný a ochranný? Možná.

Gramaphone Apawa - Tento design odkazuje na staré nahrávací album, které bylo populární v 60. letech. Design připomíná staré dobré časy, kdy byla disková hudba vyhrazena privilegovaným a bohatým ve společnosti. 

Abankawa - doslovně znamená „vládní prsten“. Tato látka slouží lidem jako připomínka zákonů a trestání pachatelů. Symbolem nebo motivem je dvojice kovových prstenů nebo řetízku spojených sponou kolem zápěstí vězně. Tradičně prsten symbolizuje čest a důstojnost, avšak tento prsten je určen ke zneužití lidí, kteří urážejí zákon, a slouží jako varování pachatelům. Design připomíná lidem právo a spravedlnost. 

Nsu Bra nebo Nsu Bura - Akanské slovo pro dobře. Drobné tečky, které jsou ve spirále, připomínají vlnky vytvořené ve studni po čerpání vody, nebo po pádu kamene do hlubin. Díky různým barvám a tučnému tisku je univerzální a sebevědomý.

Sika Wo Antaban - v Africe se prodává  mnoho vzorů, které mají v jednotlivých  zemích a kulturách různé významy a asociace. Tento tisk je dokonalým příkladem. Tkanina byla použita pro uniformy leteckých společností v Togu, tam se vzor běžně označuje jako „Air Afrique“. Vzor také symbolizuje žádost o laskavost, jako je ruka ženy v manželství. V Ghaně vlaštovka označuje pomíjivost bohatství a vzor se označuje jako „Bohatý dnes, chudý zítra“. Má podobnou konotaci v Beninu, kde je označován jako „L'argent vole“, kde jej lze interpretovat jako „Peníze letí“ nebo „Krádež peněz“.

Ansan /Akɔmfɛm - Ansan znamená Guinea Fowl. Tato slepice je fantastickou pochoutkou v Ghaně, která se nachází v polévkách a omáčkách.

Darling, don't turn your back on me - tento vířící, abstraktní vzor z 80. let je v Togě ženám známý jako „drahý, neotáčej se mi zády.“ Je to tisk pro ženy, které si myslí, že se jejich muž na ně už nedívá a otáčí se za jinou ženou.

Ty létáš, já létám - potisk, který obvykle nosí novomanželé, aby symbolizovali jejich únik z domova do nového života, kde jeden druhého miluje a podporuje. A možná je v něm zakodováno i  varování pro manžela. :) 

Fans - když byly elektrické ventilátory v 80. letech představeny v Africe, objevily se na voskovém tisku jako známky modernosti (stejně jako mobilní telefony). Nyní, protože ventilátory kupují pouze uživatelé bez klimatizace, se význam změnil.

La Famille - známá také jako „Šťastná rodina“, je nejprodávanějším vzorem firmy Vlisco, který je vyrobený ve stylu voskových bloků, což je industrializovaná verze tradičního batikovaného tisku. Slepice, kohout, kuřata a vejce představují tradiční rodinu s matkou, otcem, dětmi a kojenci na cestě. Z centrálního umístění ženské postavy také vyplývá, že žena je středem a hlavou rodiny.

La Lune - Tchi-koui - v překladu „Malá změna”. Tento tisk je interpretací běžného motivu tie-dye v Kano v Nigérii. Spirálovitý vzor tam představuje sultána obklopeného jeho doprovodem. V Togu se ale vzor běžně označuje jako „Tchi-koui“ nebo „Malá změna“, protože připomíná skořápky, které se kdysi používaly jako měna.

Padlý strom - tento vzor připomíná jak je důležité, když rodina drží pohromadě. Osamocený strom se  snadno vyvrátí, když není součástí celku, který se navzájem chrání.

251467526_1250895735425474_128214642387222875_n

 

2_4

 

1_3

272261989_1301536020361445_4011109544087212808_n