Do minulosti za hledáním historie zipu

Dovedete si v dnešní době vůbec představit, že by neexistoval zip? Je to věc, která je už neodmyslitelnou součástí textilního a módního průmyslu. Elias Howe byl americký vynálezce, který nejen že vynalezl šicí stroj, ale nechal si v roce 1851 předchůdce moderního zipu patentovat. Jelikož se však tehdy nejednalo o vynález pro praktické využití, nebyl nikdy uveden do prodeje. Teprve až později si Whitcomb L. Judson nechal patentovat podobné zařízení známé jako Clasp Locker pro rychlejší zapínání bot (r. 1891). Vynález začal být vyráběn jeho firmou Universal Fastener Company. 

Skutečný moderní zip se na světě objevil v roce 1913 (patentován byl pak v r. 1917) a jeho tvůrcem se stal Gideon Sundback. Tento nově  vytvořený zip už měl takové vlastnosti, mezi které patřilo, že například neprofoukl a neodhaloval spodní vrstvy oblečení. Dokonce i americká armáda jím vybavila své vojáky, kteří bojovali za první světové války. 

Zkrácený název zipper mu dal výrobce obuvi, společnost B. F. Goodrich Company dle zvuku, který vydával. Ve 30. letech 20. století se začal zip prosazovat do oblečení a to i díky podpoře rozšířené reklamní kampaně. Nakonec se prosadil i do zapínání pánských kalhot, k čemuž dopomohl britský král Edward VIII., který se na veřejnosti běžně objevoval v kalhotách se zipem. Zipy mají obzvláště v oblibě osoby trpící koumpounofobií, tedy chorobným strachem z knoflíků.

V současnosti je největším výrobcem zipů japonská firma Yoshida Kogyo Kabushikikaisha, známá pod zkratkou YKK, která produkuje přibližně polovinu veškeré světové produkce zipů. Každoročně je to okolo sedmi miliard kusů.