Není bavlna jako bavlna. Jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Co uděláte, když si koupíte nové bavlněné tričko? Většina z nás řeší, kam si jej oblékne a s čím to půjde zkombinovat. Tak to děláme i my. Co je ale ještě mnohem důležitější je kontrola materiálového složení a nově nakoupený kousek ihned strčit do pračky. Kromě toho, že si jej před vámi v obchodě zkoušelo možná několik desítek lidí, mohou v něm být stále přítomny i zbytky chemikálií. Pokud si ovšem tento materiál nekoupíte ve 100% bio kvalitě. 

Co je bio bavlna?

Bavlna patří mezi nejoblíbenější materiál oblečení. Jaký je vlastně rozdíl mezi obyčejnou bavlnou a tou bio? Bavlna vyniká svojí pevnou strukturou, savými vlastnostmi a tím, jak je příjemná na omak. V obchodech narazíte na dva druhy bavlny.

Standardní bavlna

Bavlnovník je velmi náročná rostlina na pěstování. Často ji totiž napadají škůdci, takže se na plantážích používá spousta pesticidů a umělých hnojiv. Tím se zvyšuje odolnost rostliny a neprodražují se suroviny.

Rozdíl mezi bio a standardní bavlnou?

Problém spočívá v tom, že používaná chemie je velmi toxická. Chemické látky zůstávají i v hotovém oblečení, protože se vážou přímo na vlákna. Další chemikálie přichází během bělení, barvení nebo při potisku látky. Často se tak stává, že právě oblečení ze standardní bavlny může dělat problémy lidem trpící na alergie nebo na citlivou pokožku. 

Bio bavlna

Bio bavlna je oproti té standardní pěstována bez chemikálií a zpracovává se jen pomocí přírodních olejů a barviv. Vytvořit netoxický materiál je samozřejmě mnohonásobně dražší. Štítek s informací o bio kvalitě vám ale nezaručí, že je celý oděv vyrobený z šetrně pěstovaného a upraveného materiálu. Mějte se proto na pozoru zejména u "bio oblečení", které je podezřele levné. 

BIO bavlna

Často se stává, že je totiž v bio kvalitě pouze vstupní surovina, ale další zpracování už probíhá klasickou chemickou cestou. Za bio bavlnu lze označit jakýkoliv produkt, který obsahuje 5 - 95 % bio příze. Před nákupem proto vždy zkontrolujte štítek s materiály. Často vás tu překvapí 20 % bio bavlny a 80 % té obyčejné. Pokud oblečení nemá speciální certifikát (třeba GOTS), který zaručuje, že je bavlna opravdu panensky čistá, raději ho hned po nákupu vyperte. Oblečení je v přímém kontaktu s kůží a ta automaticky vstřebává látky z okolního prostředí. Praním se chemikálie z oblečení postupně vymývají a naše kůže tak zůstává v bezpečí. 

​erven  (1)

Velký průvodce materiály: Bavlna aneb jak poznat kvalitní tričko

Už jste jistě mnohokrát dumali nad etiketou na nějakém kousku oděvu, popsanou mnoha záhadnými slovy. Bavlna, vlna (tomu ještě tak rozumíme), ale co třeba modakryl nebo polyamid? Nebo proč je polyester jednou tenký a prodyšný a jindy tvoří kousavý obal vhodný akorát tak ke smažení ve vlastní šťávě?

Začneme u bavlny

Možná si říkáte, bavlna, tu znám, o té si číst nepotřebuji – ale opak je pravdou. Právě o ní byste vzhledem k její rozšířenosti měli vědět co nejvíce. Ona totiž bohužel není bavlna jako bavlna. Některým bavlněným tričkům dlouho vydrží hladký povrch i původní tvar, zatímco jiná se po prvním vyprání vytahají a pokryjí žmolky. Jak je to možné?

Začneme u pěstování

Rozdíl začíná už na plantáži. Existuje totiž více druhů bavlníku. Bavlna je v dnešním světě velmi důležitou obchodní komoditou, pěstuje se zhruba v 90 zemích, tedy v podstatě všude, kde je pro ni vhodné klima. Nejvíce bavlny vyvážejí Čína, Indie, Spojené státy americké, Pákistán, Brazílie, pěstuje se ale také v Turecku, Mexiku, Egyptě a dokonce i v Evropě (Bulharsko a Řecko). Klimatické a ekonomické podmínky také určují, jaký bavlník se na konkrétním místě bude pěstovat.

Druhy bavlníku

Na světě se pěstují především čtyři hlavní druhy bavlníku. Více než 90 % připadá na bavlník srstnatý, o zbylá procenta se dělí bavlník stromový, bavlník keřovitý a bavlník bylinný. Každý druh má ještě spoustu odrůd, které se neustále obměňují. Například z bavlníku srstnatého je možné získat podprůměrnou i velice kvalitní surovinu.

Vlastnosti bavlny

Bavlna je rostlinný materiál tvořený cca z 90 % celulózou (pro srovnání: ve dřevu je cca 40–50 % celulózy). Bavlna je hořlavá podobně jako dřevo nebo papír. Při spalování je podobně cítit a po dohoření z ní zbyde jemný šedý popílek. Tento test můžete použít v případě pochybností o složení materiálu. Stejně se při hoření chová také len, konopí, ramie nebo viskóza. Živočišná a plastová vlákna (polyester, nylon) ale hoří jinak.

Bavlněné vlákno je samo o sobě málo elastické, proto se bavlněné látky mačkají a vytahují. Přidáním elastanu do bavlněné látky se tento nedostatek vyrovná, proto jsou trička s elastanem tvarově stálejší než ta z čisté bavlny. Také kvalitní dlouhovlákenná bavlna se méně mačká a deformuje. Mokrá bavlna je pevnější než suchá bavlna. V praxi to znamená, že bavlna dobře snáší praní a ždímání a může se sušit pověšená, aniž by se zdeformovala. Výjimku tvoří řídce pletené a tkané látky, jejichž mizernou strukturu nezachrání ani pevnost materiálu.

Bavlna se při praní sráží, ale srážlivost velmi závisí na druhu suroviny, vazbě a dodatečných úpravách látky. Bavlna snáší styk se zásaditými látkami, ale je špatně odolná proti kyselinám. Většina běžných pracích prášků je zásaditá a bavlně nevadí – ale pozor, vadí elastanu. Proto tričko s jeho přídavkem praním postupně ztrácí pružnost. Bavlnu lze bělit chlorovými prostředky (Savem), které jsou většinou silně zásadité. Běžné kyseliny, se kterými bavlněné oblečení přijde do styku, tedy kyseliny obsažené v potu nebo v pití, kterým se polijete, jsou neškodné a stačí je prostě vyprat.

4

Bavlna a teploty

Bavlna snáší vysoké teploty a může se proto vyvařovat, žehlit na vysokou teplotu a napařovat. Bavlna výborně absorbuje vlhkost a relativně rychle schne. S funkčními materiály se ale rychlost schnutí nedá srovnávat. Mokrá bavlna je navíc studená, takže na výrobu přírodního termoprádla se mnohem více hodí vlna, která hřeje i za mokra. Bavlna dobře přijímá barvu a dá se barvit i doma, a to barvami určenými na rostlinné materiály. Bavlna nezadržuje pachy tolik jako umělé materiály, ale na druhou stranu je horší než např. vlna.

Nevýhody bavlny

Bavlnu nežerou moli, ale vlhká snadno zplesniví. Proto nás maminky učily, že nemáme házet propocená bavlněná trička do koše a mokré ručníky je potřeba rozprostřít. Máte-li problém se zatuchlými ručníky, doporučuji ručníky z bambusové viskózy nebo bambusovo-bavlněné směsi, které jsou proti plísni přirozeně odolnější.